[Ёмблема организации]   ƒомашн¤¤ • ¬верх • ќбратна¤ св¤зь • ќглавление • ‘орма поиска

 

 

”слуги

ѕлакаты

Ќормативна¤ документаци¤

 ак заказать плакат

 

 

 

ћ≤Ќ≤—“≈–—“¬ќ ќ’ќ–ќЌ» «ƒќ–ќ¬'я —–—–

 

«ј“¬≈–ƒ∆≈Ќќ

ћ≥н≥стерством охорони здоров'¤ —–—–

в≥д 4 листопада 1987 р. за N 4430-87 

 

 

 

ѕерел≥к х≥м≥чних речовин,

при робот≥ з ¤кими у проф≥лактичних ц≥л¤х рекомендуЇтьс¤ вживанн¤ молока або ≥нших р≥вноц≥нних харчових продукт≥в*

 

____________

* ÷им скасовуютьс¤ ћедичн≥ показанн¤ дл¤ безкоштовноњ видач≥ молока або ≥нших р≥вноц≥нних харчових продукт≥в роб≥тникам та службовц¤м, ¤к≥ безпосередньо зайн¤т≥ на роботах з≥ шк≥дливими умовами прац≥, затверджен≥ ћ≥н≥стерством охорони здоров'¤ —–—– 22 травн¤ 1968 року.

 

1. јл≥фатичн≥ та ал≥цикл≥чн≥ вуглеводн≥ (насичен≥ ≥ ненасичен≥):

 

а) вуглеводн≥ р¤ду метану: бутан, ≥зобутан, пентан, ≥зопетан, гексан, октан, ≥зооктан, нонан;

 

б) вуглеводн≥ р¤ду етилену: бутилен, ам≥лени, ≥зобутилен;

 

в) цикл≥чн≥ неграничн≥ вуглеводн≥: циклопентад≥Їн, дициклопентад≥Їн, циклопентад≥Їн≥лтрикарбон≥л марганцю;

 

г) ароматн≥ вуглеводн≥ одно- ≥ багато¤дерн≥: бензол, ксилол, толуол, етилбензол, кумол (ди≥зопроп≥лен-бензол), ксилоли, стироли, дифен≥л, нафтал≥н та њх пох≥дн≥.

 

2. √алогенопох≥дн≥ вуглеводн≥ масного р¤ду:

 

а) фторпох≥дн≥: фторетилен, дифторетилен, трифторетилен, тетрафторетилен, трифторпроп≥лен, дифторетан, декафторбутан;

 

б) хлорпох≥дн≥: хлористий метил, хлористий метилен, хлороформ, чотирихлористий вуглець, хлористий етил, дихлоретан, трихлоретан, тетрахлоретан, трихлорпропан, тетрахлорпентан, хлористий в≥н≥л, дихлоретилен, трихлоретилен, тетрахлоретилен, гексахлорциклопентад≥Їн, алодан, хлоропрен, хлористий ал≥л, хлористий бутилен, гексахлорбутад≥Їн та ≥нш≥ цього р¤ду;

 

в) бромпох≥дн≥: бромистий метилен, бромистий метил, бромистий етил, диброметан, тетраброметан, дибромпропан, бромоформ та ≥нш≥;

 

г) йодопох≥дн≥: йодистий метил, йодоформ, йодистий етил та ≥н.;

 

д) зм≥шан≥ галогенопох≥дн≥: дифторхлорметан, фтордихлорметан та ≥н.

 

3. √алогенопох≥дн≥ вуглеводн≥в ароматичного р¤ду: хлорбензол, дихлорбензол, трихлорбензол, тетрахлорбензол, гексахлорбензол, хлористий бензил, бензотрихлорид, хлорстинол, бромбензол, бромистий бензил та ≥нш≥ галогенопох≥дн≥ цього р¤ду.

 

4. ’лорпох≥дн≥ одноцикл≥чних багато¤дерних вуглеводн≥в: хлорован≥ дифен≥ли, хлорокис дифен≥лу, хлориндан, хлорнафтал≥ни, гептахлор, ƒƒ“, гексахлорциклогексан, пол≥хлорп≥лен, пол≥хлоркамфен, хлоретан, симазин, артазин.

 

5. —пирти:

 

а) спирти ≥ гл≥кол≥ масного р¤ду граничн≥ та неграничн≥: спирт метиловий, ал≥ловий, кротон≥ловий та ≥нш≥;

 

б) галогенопох≥дн≥ спирт≥в масного р¤ду: спирт октафторам≥ловий, тетрафторпроп≥ловий та ≥нш≥;

 

в) спирти ацикл≥чного та ароматного р¤ду, бензиловий спирт, циклогексанол та ≥нш≥.

 

6. ‘еноли: фенол, хлорфеноли, пентахлорфенол, крезоли, г≥дрох≥нон, пентахлорфенол¤т натр≥ю та ≥нш≥.

 

7. ≈ф≥ри ацикл≥чного та ал≥фатичного р¤ду та њх галогенопох≥дн≥: диметиловий, диетиловий, ди≥зопроп≥ловий, дибутиловий, в≥н≥лбутиловий, див≥н≥ловий, монохлордиметиловий, дихлордиетиловий, тетрахлордиетиловий, еф≥ри етилгл≥колю, проп≥ленгл≥колю, гл≥церину, пол≥гл≥колев≥ еф≥ри.

 

8. ≈ф≥ри фенол≥в: гва¤кол, монобензиловий еф≥р г≥дрох≥нону, д≥н≥л та ≥нш≥ цього р¤ду.

 

9. ќрган≥чн≥ окиси ≥ перекиси: окис етилену, проп≥лену, еп≥хлорг≥дриду, г≥дроперекис ≥зопроп≥лбензолу, перекис бензо≥лу, перекис метилетилкетону, циклогексанону та ≥нш≥ представники сполук даноњ групи.

 

10. “≥оспирти, т≥офеноли ≥ т≥оеф≥ри: метил- та етилмеркаптани, трихлорт≥офенол ≥ пентахлорт≥офенол; 2, 4-ƒ, сол≥ трихлорфеноксиоцтовоњ кислоти.

 

11. јльдег≥ди ≥ кетони зам≥щен≥ ≥ незам≥щен≥: ацетальдег≥д, формальдег≥д, бензальдег≥д, акролењн, ацетон, бромацетон, хлорацетон, пентахлорацетон, гексахлорацетон, хлорацетофенон та ≥нш≥ цього р¤ду.

 

12. ќрган≥чн≥ кислоти, њх анг≥дриди, ам≥ди ≥ галогеноанг≥дриди: малењновий, фталевий анг≥дрид, кислоти: мурашина, оцтова, проп≥онова та њх анг≥дриди, нафтенов≥ кислоти, хлористий бензоњл, хлорфеноксиоцтова кислота, сполуки карбам≥новоњ кислоти, т≥о- ≥ дит≥окарбам≥новоњ кислоти, диметилформам≥д та ≥нш≥ ц≥Їњ групи.

 

13. —кладн≥ еф≥ри: еф≥ри азотистоњ, азотноњ, с≥рчаноњ, хлорсульфоновоњ, мурашиноњ, оцтовоњ, проп≥оновоњ, акриловоњ, метакриловоњ кислот та ѓх галогенопох≥дн≥.

 

14. —кладн≥ еф≥ри та ам≥ди кислот фосфору: трикрезилфосфат, т≥офос, метафос, метилетилт≥офос, меркаптофос, метилмеркаптофос, карбофос, препарати ћ-81, ћ-74, ƒƒ¬‘, фосфам≥д, хлорофос, табун, зоман, зарин, октаметил, диетилхлормонофосфат, метилдихлорт≥офосфат, диметилхлорт≥офосфат та ≥нш≥ фосфорорган≥чн≥ отрутох≥м≥кати.

 

15. Ќ≥тро- та ам≥носполуки масного пол≥метиленового р¤ду та њх пох≥дн≥: н≥троолеф≥ни, н≥трометан, н≥троетан, н≥тропропан, н≥тробутан, н≥трофоска, хлорп≥крин, н≥троциклогексан, метилам≥н, диметилам≥н, триметилам≥н, етилам≥н, диетилам≥н, триетилам≥н, етилен≥м≥н, пол≥етилен≥м≥н, пол≥етиленпол≥ам≥н, гексаметилендиам≥н, етанолам≥н, циклогексилам≥н, дициклогексилам≥н та ≥нш≥ цього р¤ду.

 

16. Ќ≥тро- та ам≥носполуки ароматичного р¤ду та њх пох≥дн≥: н≥тробензоли, н≥тротолуоли, н≥троксилол, динок, диносеб, н≥тронафтал≥ни, н≥трохлорбензоли, н≥трофеноли, н≥тро- та ам≥ноан≥золи, ан≥л≥н, ацетонан≥л≥н, хлоран≥л≥ни, фен≥ленд≥ам≥ни, бензидин, парафетидин.

 

17. Ѕензох≥нони, нафтах≥нон, антрах≥нон, бензатрен, парабензох≥нон ≥ дихлорнафтах≥нон.

 

18. ќрган≥чн≥ барвники: антрах≥нонов≥, н≥тро- та н≥трозобарвники, азобарвники, азинов≥, 2-метилфуран (с≥лван).

 

19. √етероцикл≥чн≥ сполуки: фуран, тетраг≥дрофуран, фурфурол, т≥офен, ≥ндол, п≥ридин, п≥разалан, пурин, п≥ридинов≥ ≥ пуринов≥ основи, п≥кол≥ни, н≥котинова кислота, диоксани, п≥пер≥дин, морфолин, гексоген, барб≥турати, њх нап≥впродукти та ≥нш≥ при виробництв≥ цих препарат≥в.

 

20. јлкалоњди: атроп≥н, кокањн, оп≥й, морф≥н, кодењн, стрихн≥н, пилокарп≥н, скополам≥н, сальсол≥н, омнопок, папаверин, н≥котин, анатазин та ≥нш≥ при виробництв≥ цих препарат≥в, а також сировина ≥ готова продукц≥¤, ¤к≥ м≥ст¤ть зазначен≥ алкалоњди (тютюново-махоркове, сигарне виробництво, ферментац≥¤ тютюну).

 

21. Ѕороводн≥.

 

22. √алогени ≥ галогенопох≥дн≥: фтор, хлор, бром, йод, хлористий, бромистий, фтористий водень, плавикова, кремнефтористоводнева кислоти, окис фтору, окис ≥ двоокис хлору, трифторид хлору, хлористий йод, хлорокис вуглецю (фосген).

 

23. —полуки с≥рки: с≥рководень, с≥рковуглець, хлорсульфонова кислота, хлоранг≥дриди с≥рки, с≥рчистий ≥ с≥рчаний анг≥дриди.

 

24. —елен ≥ його сполуки: селенистий анг≥дрид, селениста кислота, селенова кислота, њх сол≥, хлорокис селену, орган≥чн≥ сполуки селену.

 

25. “елур ≥ його сполуки.

 

26. —полуки азоту: г≥дразин ≥ його пох≥дн≥, окисли азоту, азотна кислота, азид натр≥ю, ам≥ак, н≥трит натр≥ю, хлористий азот, хлористий н≥трозил, г≥дроксилам≥н.

 

27. ∆овтий (б≥лий) фосфор ≥ його сполуки: фосфорний анг≥дрид, фосфорна кислота та њњ сол≥.

 

28. ћиш'¤к ≥ його сполуки: миш'¤ковистий та миш'¤ковий анг≥дриди, арсен≥т кальц≥ю, арсенат кальц≥ю, арсен≥т натр≥ю, паризька зелень, осарсол, ≥прит.

 

29. —урма та њњ сполуки: сурм'¤нистий та сурм'¤ний анг≥дриди, сурм'¤нистий водень, хлориди сурми.

 

30. ÷≥ан≥ди: ц≥ан≥стий водень, ц≥ан≥ди натр≥ю та кал≥ю, диц≥ан, хлорц≥ан, бромц≥ан, ц≥анам≥д кальц≥ю, ц≥анурхлорид, ц≥ан≥стий бензил.

 

31. Ќ≥троли: ацетон≥трил, ацетонц≥анг≥дрин, акр≥лон≥трил, етиленц≥анг≥дрин, бензон≥трил та ≥нш≥.

 

32. ≤зоц≥анати, фен≥л≥зоц≥анат, гексаметиленди≥зоц≥анат, толу≥ленди≥зоц≥анат та ≥нш≥.

 

33. —полуки кремн≥ю у вигл¤д≥ аерозолю з вм≥стом в≥льного кристал≥чного двоокису кремн≥ю понад 10 %.

 

34. –туть та њњ неорган≥чн≥ й орган≥чн≥ сполуки - ртуть металева, ц≥ан≥д ртут≥, гримуча ртуть, диметилртуть, етилмеркурхлорид, етилмеркурфосфат, диетилртуть, хлорфенолртуть, меркурацетат, меркуран та ≥нш≥ сполуки ртут≥.

 

35. ћарганець та його сполуки: окисли марганцю, сульфат, хлорид марганцю, аерозол≥ ≥нших його сполук.

 

36. Ѕерил≥й та його сполуки: окис берил≥ю, г≥драт окису берил≥ю, карб≥д берил≥ю, сульфат берил≥ю, хлорид берил≥ю, фторокис берил≥ю та аерозол≥ ≥нших сполук берил≥ю.

 

37. “ал≥й та його сполуки: хлорид тал≥ю, сульфат тал≥ю, ацетат тал≥ю, н≥трат тал≥ю, карбонат тал≥ю та ≥нш≥.

 

38. “итан та його сполуки.

 

39. ¬анад≥й та його сполуки: п'¤тиокис, триокис ванад≥ю, ванадати амон≥ю, натр≥ю та кальц≥ю, хлориди ванад≥ю.

 

40. ’ром та його сполуки: триокис хрому, окис хрому, хромов≥ квасци, б≥хромат натр≥ю та ≥нш≥.

 

41. ћол≥бден та його сполуки: триокис мол≥бдену, мол≥бден амон≥ю.

 

42. Ќ≥кель та його сполуки: закис н≥келю, окис н≥келю, г≥драт закису н≥келю.

 

43. ћетанол.

 

44. ќловоорган≥чн≥, борорган≥чн≥ та кремн≥йорган≥чн≥ сполуки1.

 

____________

1 ѕрац≥вникам, ¤к≥ контактують з неорган≥чними сполуками свинцю, необх≥дно додатково до молока видавати 2 г пектину у вигл¤д≥ збагачених ним консервованих рослинних харчових продукт≥в, фруктових сок≥в, напоњв (фактичний вм≥ст пектину зазначаЇтьс¤ заводом-виготовлювачем). ѕрипускаЇтьс¤ зам≥на цих продукт≥в натуральними фруктовими соками з м'¤коттю, у к≥лькост≥ 250 - 300 мг.

 

ѕри пост≥йному контакт≥ з неорган≥чними сполуками свинцю рекомендуЇтьс¤ зам≥сть молока вживанн¤ кисломолочних продукт≥в.

 

¬идача збагачених пектином харчових продукт≥в, фруктових сок≥в, напоњв, а також натуральних фруктових сок≥в з м'¤коттю повинна бути орган≥зована перед початком роботи, а кисломолочних продукт≥в - прот¤гом робочого дн¤.

 

46.  арбон≥ли метал≥в: н≥келю, кобальту, марганцю.

 

47. Ћ≥т≥й, цез≥й, руб≥д≥й, ≥нш≥ лужноземельн≥ елементи та њх сполуки.

 

48. –≥дкоземельн≥ елементи (лантан≥ди) та њх сполуки.

 

49.  адм≥ю оксиди та ≥нш≥ його сполуки.

 

50. јнтиб≥отики: б≥ом≥цин, тетрацикл≥н, синтом≥цин, левом≥цетин та ≥нш≥2.

 

____________

2 ѕри робот≥ у виробництв≥ та переробц≥ антиб≥отик≥в зам≥сть св≥жого молока сл≥д видавати кисле молоко або приготовлений на основ≥ незбираного молока кол≥бактерин.

 

51.  омпоненти м≥кроб≥олог≥чного походженн¤: бактер≥альн≥ токсини, м≥котоксини, токсини однокл≥тинних водоростей та ≥нш≥.

 

52. јерозол≥ сильнод≥ючих отруйних речовин списку ј ≥ Ѕ фармакопейного ком≥тету ћ≥н≥стерства охорони здоров'¤ —–—– при њх виробництв≥.

 

53. ¬иробництво вс≥х вид≥в саж≥.

 

54. ѕестициди.

 

ѕрим≥тки:

 

1. ƒо р≥вноц≥нних молоку харчових продукт≥в в≥днос¤тьс¤ кеф≥р, кисл¤к, мацон≥ тощо.

 

2. ћолоко або ≥нш≥ р≥вноц≥нн≥ харчов≥ продукти видаютьс¤ також прац≥вникам, ¤к≥ зайн¤т≥ на роботах ≥з застосуванн¤м рад≥оактивних речовин у в≥дкритому вигл¤д≥, що використовуютьс¤ за першим та другим класами роб≥т.

 

____________

 

 

 

Ќадруковано:

"¬се про бухгалтерський обл≥к",

N 100, 26 жовтн¤ 2004 р.

 

 

ќтправить сообщение дл¤: konstantin33379@mail.ru с вопросами и замечани¤ми об этом веб-узле.
ƒата изменени¤: 15.09.2008
Hosted by uCoz